Voorbeeld doet volgen

boos worden

Het bloed onder mijn nagels vandaan halen. Dat is wat mijn driejarige dochter deed door simpelweg niet te luisteren naar mij. Wat ze precies deed kan ik niet terughalen. Ze is inmiddels acht. Wat ik wel weet is dat deze middag in mijn geheugen gegrift staat als voorbeeld van hoe ik haar onbewust leerde om met boosheid om te gaan.

niet lekker in mijn vel

Zoals peuters zo goed kunnen, zat mijn dochter mij dwars. Althans zo voelde het. Ik wist wel dat zij in deze fase bezig was om haar grenzen te verkennen en haar zelfstandigheid verder te ontwikkelen. En dat ging gepaard met haar kont tegen de krib gooien en druk doen. Zelf zat ik niet lekker in de wedstrijd omdat ik of moe was of veel aan mijn hoofd had. Alles kwam dan ook intenser binnen.

Woede in beheer nemen

Uit de ervaring in het vaderschap met haar oudere broer was het me helder dat ik niet meer zo heftig boos wilde reageren, en ben ik daar met behulp van een coach mee aan de slag gegaan. Ik had geleerd om mijn woede te (her)kennen voordat die mij zou besturen, en ik leerde om deze energie in beheer te nemen. Van daaruit kon ik of mijzelf een halt toeroepen, of het inzetten om een grens te stellen vanuit meer rust en helderheid.

Woede ontladen

In deze specifieke situatie kreeg ik het niet voor elkaar om de woede in beheer te nemen. Het was teveel en moest er hoe dan ook uit. Op dat moment zei ik tegen mijn dochter dat ik even naar een andere kamer ga om weer rustig te worden, en dat ze me even zal horen schreeuwen zodat ik niet tegen haar hoef te schreeuwen. Ik ging naar de slaapkamer en schreeuwde zo hard als ik kon in een kussen. Dat luchtte enorm op en ik had weer de ruimte om bij mijn dochter te zijn. Toen ik terugkwam zei ik tegen mijn dochter dat het opluchtte, en vroeg nog even hoe het voor haar was dat ik dit zo deed. Ze leek het wel interessant te vinden, en tegelijkertijd was ze ook rustiger dan voorheen.

zij werd boos

De volgende dag was ik weer met haar alleen thuis en ontstond er een situatie waarin zij boos werd. Ze zei dat ze even naar de slaapkamer ging. Daar schreeuwde ze heel hard, en toen ze weer uit haar kamer kwam zei ze “zo, dat luchtte op”. Ik heb toen wel even heel erg hard gelachen van binnen. En ik was ook wel een beetje trots op ons hoe we omgaan met heftige emoties als deze.

Goed voorbeeld kan alsnog

Voor mij is dit een mooi voorbeeld van ‘voorbeeld doet volgen’. Vaak hoor ik van vaders de andere kant, dat hun kind net zo boos of agressief reageert zoals zij zelf. En meestal ook in situaties met een jonger broertje of zusje die het dan te verduren krijgt. Dit is voor vaders enorm confronterend, want hun kind spiegelt hun eigen gedrag. Mocht je dit als vader herkennen, weet dat je ook in positieve zin het voorbeeld kan zijn als het gaat om boosheid. Dit werkt ook wanneer het voor jouw gevoel te laat is om nog te veranderen, want wanneer jij als vader jouw woede in beheer leert nemen, leert jouw kind het alsnog.

Wil je net als ik aan de slag met jouw boosheid? Dat kan bij Vader Visie op deze twee manieren:

  1. Laat je inspireren door deze ‘12 tips om minder snel boos te worden op je kind‘ >
  2. Doe de online training ‘Van minder boos naar meer rust en helderheid‘ >

Meer inspiratie & updates ontvangen van Vader Visie? Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Je zit nergens aan vast. Je kan je altijd met 1 simpele klik afmelden