Het Vadercafé

Heb je interesse om gespreksbijeenkomsten voor vaders in te zetten binnen jouw organisatie of netwerk? Goed idee! Praten over vaderschap heeft niet alleen een bewezen positief effect op het welzijn van vader en kind, maar ook op het gezin. Weten hoe het werkt, wat je mag verwachten en waarom een bijeenkomst als het Vadercafé een waardevol initiatief is om te geven? Lees dan verder, of stuur een bericht.

Hoe werkt het Vadercafé in de praktijk?

Een Vadercafé duurt ongeveer twee uur, waarbij iedereen de gelegenheid krijgt om iets in te brengen. Komt een vader met een (hulp)vraag of wil hij graag zijn verhaal doen? Dan krijgt hij op dat moment de aandacht van de andere vaders, waarbij de interactie is gericht op de situatie of vraag die is ingebracht. Reacties komen vanuit persoonlijke ervaring.

De kracht van het Vadercafé is dat de kennis en wijsheid van elke vader bijdraagt aan de bijeenkomst, wat zorgt voor herkenning. De begeleider van zorgt ervoor dat het gesprek blijft lopen, maar coacht niet. Het is echt een avond van vaders, voor vaders waarbij aandacht, respect en ondersteuning centraal staan. Bij het Vadercafé zijn alle soorten vaders welkom, tenzij er gekozen wordt voor een thema.

Wat is de meerwaarde van het Vadercafé?

Het doel en de meerwaarde van het Vadercafé is dat vaders:

  • Hun eigen ervaringen kunnen delen met andere vaders;

  • Hun vraag over hun vaderschap kunnen stellen aan ervaringsdeskundigen;

  • Ervaren hoe het is om het over hun gevoelens en emoties te hebben;

  • Ervaren hoe het is om gehoord te worden en herkenning vinden;

  • Ervaringsgerichte informatie krijgen waarmee ze vanuit andere perspectieven naar hun situatie kunnen kijken;

  • Na afloop meer rust en plezier ervaren in hun vaderschap.

Wat is de meerwaarde van het Vadercafé voor mijn organisatie??

Praten over het (aanstaande) moederschap is algemeen geaccepteerd en erkend. Maar goede gesprekken over het vaderschap? Dat is weer een ander verhaal. Dat is zonde, want vaders lopen, net als moeders, ook rond met twijfels, onzekerheden en verhalen.

Praten over vaderschap is gezond en heeft een positief effect op kind, gezin en maatschappij. Het Vadercafé is zo’n plek waar vaders met elkaar in gesprek gaan waardoor ze steviger in hun vaderschap komen te staan. En als een vader goed in zijn vel zit heeft hij ook de ruimte om op zakelijk vlak te floreren.

Geïnteresseerd?

Hebben jullie als organisatie interesse in het aanbieden van het Vadercafé aan vaders binnen jullie netwerk? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via patrick@vadervisie.nl of onderstaand formulier

Vadercafé organisaties

“Veel mannen vinden het prettig te horen dat ze niet de enige zijn die soms worstelen met hun vaderrol. Het leidt tot goede, eerlijke gesprekken.”

Ouders van Nu