10 tips voor een fijne zomervakantie

“Na de vakantie met de kinderen, heb ik behoefte aan vakantie voor mijzelf.” Herken je deze uitspraak? En wil je deze zomervakantie volop kunnen genieten van je vakantie? Hieronder staan tien tips om je zomervakantie zo fijn en ontspannen mogelijk te maken.

1. Verwachtingen bijstellen

Zoals iedereen heb je bepaalde verwachtingen bij de vakantie. Mogelijk gebaseerd op eerdere vakantie-ervaringen. Deze verwachtingen kunnen gebaseerd zijn op leuke of niet leuke ervaringen. Laat deze verwachtingen los.

Nu klinkt loslaten makkelijk, en je weet waarschijnlijk zelf al wel dat het zo niet werkt. Het gaat erom dat je bereid bent om de verwachtingen los te laten en nieuwsgierig te worden. Het is een kwestie van je focus verleggen van “ik moet mijn verwachtingen loslaten” naar “ik ben bereid om mijn verwachtingen los te laten”.

2. Tijd voor jezelf

Wanneer je samen op vakantie bent, spendeer je meer tijd met elkaar samen dan je gewend bent. In ieder geval voor een langere tijd aaneengesloten dan een weekend. Dat kan de nodige stress- of frustratiemomenten opleveren. Belangrijk is dat jij ervoor zorgt dat je ook tijd voor jezelf hebt om een gezonde balans te krijgen.

Tijd voor jezelf betekent in dit geval dat je ook echt even alleen bent en iets doet waar jij van oplaadt. Ga een stuk wandelen. Pak een terrasje. Lees een boek. Doe even niks en kijk wat voor je uit. Wat het ook is dat werkt voor jou, doe het. En doe het als het kan dagelijks. Al is het maar een half uur. En spreek het ook af met je partner en/of de kinderen dat je even tijd voor jezelf neemt. Zij krijgen er een leuke vader voor terug.

Bedenk in ieder geval dat samen op vakantie zijn niet synoniem is aan de hele tijd samen moeten zijn.

3. Slaap mee

Wanneer je jonge kinderen hebt, kan je de momenten dat zij slapen gebruiken voor jezelf of voor jullie twee. Ga niet in die tijd opruimen of schoonmaken. Dat kan je doen wanneer zij wakker zijn, en dan kunnen ze ook nog eens meehelpen. Gebruik dus hun slaaptijd voor jezelf. Dat kan ook zijn dat jij die tijd gebruikt om te slapen. Zeker wanneer er sprake is van middagdutjes kan het heerlijk zijn om mee te gaan slapen.

4. Zorg voor een fijne thuisbasis

Laat het idee dat je er vaak op uit moet om een leuke vakantie te hebben los. Zorg ervoor dat jullie onderkomen fijn is en dat de kids zich daar thuis voelen. Kinderen hebben het al prima naar hun zin rondom de tent, het huisje, het hotel of jullie eigen huis.

Maak als ouders een lijstje met dingen die jullie graag willen zien of bezoeken, en kies ieder één ding uit dat jullie absoluut willen doen. De rest is mooi meegenomen, en accepteer dat kinderen mogelijk geen behoefte hebben aan veel uitstapjes. Plus al die uitstapjes is weer input die kinderen moeten verwerken en dat gaat het beste door ook regelmatig op locatie te blijven.

5. Start de vakantie met de reis

De vakantie begint al vanaf het moment dat jullie vertrekken. Maak van de reis een gebeurtenis in plaats van dat je alleen maar gefocust bent op de bestemming. Wanneer je een lange autorit maakt, is het de moeite waard om op de helft ergens te overnachten of een uitgebreide picknick te houden. Voor kinderen is dat ook al een beleving.

6. Kinderen op tijd naar bed

Het is heel verleidelijk om jonge kinderen tot laat op te laten. Het is immers vakantie en warm of nog gezellig. Het resultaat na een paar dagen is dat de kids moe zijn met alle gevolgen van dien. Tenzij het uitslapers zijn. Zo niet, breng ze op tijd naar bed.

7. Laat het thuis-ritme los

Laat het ritme van thuis los. Zeker voor de perfectionisten onder ons is het een mooie oefening om te ontspannen en in het vakantie-ritme te komen. Met uitzondering van de voorgaande tip wel te voorstaan. Hieraan gekoppeld is ook je werk. Vaak duurt het een paar dagen voordat je je werk los kan laten. En laat je werk ook echt los. Regel back-up voor belangrijke zaken. Laat je werktelefoon thuis. En als we het dan toch over de telefoon hebben, gebruik die zo min als mogelijk. Staar liever een eind in de verte dan naar een scherm.

8. Accepteer de situatie en je gevoelens

Op vakantie zijn betekent niet dat jouw gedachtes en gevoelens op vakantie zijn. Als je er bijvoorbeeld geen bal meer aan vindt, of teleurgesteld bent, dan is dat vaak een momentopname. Neem je gevoelens in zoverre serieus dat ze ook weer vanzelf op kunnen lossen. Maak het niet groter dan het is. Pak een momentje voor jezelf om weer ‘tot jezelf’ te komen. Er is simpelweg geen knop ‘vakantie’ wat betekent dat alles van een leien dakje gaat. Die hebben je kinderen ook niet, dus je hebt op vakantie net zo goed te dealen met hun grillen.

9. Beheer je boosheid

Ook op vakantie kan je boos worden of teleurgesteld. Misschien nog wel wat sneller dan thuis omdat er vaak een druk op zit dat het leuk moet zijn. Merk je dat je boos wordt? Stap dan even uit de situatie. Neem daar minimaal tien minuten voor om weer tot rust te komen. Of zorg er in de situatie voor dat je een paar keer diep ademt en je poten op de grond voelt, waardoor je ook weer met helderdere kop kan reageren. Meer tips om om te gaan met boosheid vind je in dit blog >

10. ONTSPAN, GENIET EN BEN MILD

Vakantie is ook een mooie gelegenheid om te ontspannen en te genieten. Met bovenstaande tips hoop ik dat je dat ook gaat lukken. Als het nu niet lukt, sla jezelf dan niet op je kop. Je bent ook maar een mens. Kijk of je mild kan zijn naar jezelf, zeg sorry tegen de ander als je boos bent geworden. En, elke dag kan je weer met de beste intentie je vakantie leuk en plezierig te maken.

Categorie:

Recente blogs

Vader Visie agenda

Meer inspiratie & updates ontvangen van Vader Visie? Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Je zit nergens aan vast. Je kan je altijd met 1 simpele klik afmelden