Papa, ik mis mama

uit het veld geslagen

“Ik mis Mama”. Deze drie woorden vormen wellicht de meest frustrerende zin voor vaders, en zeker voor gescheiden vaders. Laatst hoorde ik mijn zoon dit weer zeggen, en in plaats van me erdoor uit het veld te laten slaan, kon ik het nu goed hebben.

Mijn mond houden

Mijn zoon van acht lag in bed te snikken. Ik was nog bezig om ervoor te zorgen dat zijn zusje ging slapen, waardoor ik niet gelijk bij hem kon zijn. Toen zij sliep, ging ik naast hem zitten en streelde liefdevol zijn hoofd. Normaliter ging ik hem vragen stellen om te achterhalen wat er aan de hand is, en nu koos ik ervoor om mijn mond te houden en er helemaal voor hem te zijn. Op een gegeven moment kwamen de woorden “ik mis mama” eruit, gevolgd met dat hij maar twee nachten bij ons wil zijn in plaats van vijf.

Gezien in zijn gevoel

Bij het uitspreken van deze zinnen kwamen allerlei gevoelens bij mij omhoog. Ik voelde me vooral afgewezen en gefaald als vader. Deze keer kon ik dit laten voor wat het is omdat ik weet dat mijn zoon mij niet afwijst en dat ik niet gefaald heb. Ik kon hem helemaal zien in zijn verdriet en nodigde hem uit om tegen me aan te komen liggen. Meer tranen volgden, en op een gegeven moment een diepe zucht van ontspanning. Hij maakte zich los uit mijn armen en viel snel in slaap. De volgende dagen hoorde ik niks meer over het missen van zijn moeder. Ik heb er ook bewust niet naar gevraagd. Het was goed zo. Hij was gezien in zijn gevoel door zijn vader.

Laten raken

Dat je je als vader overvallen kan voelen door de zin ‘ik mis mama’ is heel menselijk. Je wilt als vader het beste voor je kind(eren), geeft ze alles, en dan lijkt het stank voor dank wanneer ze op cruciale momenten naar mama willen. Dit raakt, en je laten raken is precies wat er op zo’n moment nodig is. Wanneer ik me in de situatie met mijn zoon niet had laten raken, me had afgesloten voor mijn gevoel, was ik hem vragen gaan stellen om de ongemakkelijke situatie opgelost te krijgen. Of ik was boos geworden en had me voor hem afgesloten. Door mijn gevoel hierin te erkennen, kon ik me in hem verplaatsen en hem en zijn gevoelens ontvangen.

Ruimte voor je eigen gevoelens

Dus vaders, er is niks mis met je wanneer je kind aangeeft zijn of haar moeder te missen. Voor gescheiden vaders kan het extra lastig zijn, zeker wanneer er frustraties of andere gevoelens zijn richting je ex. Kijk of je jouw gevoelens op dat moment kan ontvangen, of even parkeren, om er voor je kind te zijn en hem/haar echt te zien. Toegegeven, dit is voor veel vaders een uitdaging. Kijk of je naderhand stil kan staan bij wat dit allemaal bij jou oproept, alleen of met iemand samen, zodat je jezelf traint in het ontvangen van je gevoelens. Dit is net als een spiertraining die je veel meer ontspanning, plezier, ruimte en kracht gaat geven in je vaderschap.

Recente blogs

Vader Visie agenda

Meer inspiratie & updates ontvangen van Vader Visie? Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Je zit nergens aan vast. Je kan je altijd met 1 simpele klik afmelden