Vijf Vragen aan Vaders – Jeroen de Jong

In de reeks Vijf Vragen aan Vaders krijg je een kijkje in het hoofd en hart van een vader. Deze keer met Jeroen de Jong, vader van twee zoons (20 en 18), en een dochter (15) en getrouwd met hun moeder. Hij traint al jaren vaders en is auteur van het boek Vadervuur – Volg je eigen opvoedkoers en word de vader die je je kind gunt.

1. Waar haal jij het meeste plezier uit in je vaderschap?

Ik vind het geweldig hoe de kinderen mijn leven verrijken met dingen die zij fantastisch vinden. Dankzij mijn oudste weet ik nu van alles over autotechniek en kan ik zelf de waterpomp van mijn auto vervangen. Mijn middelste is muzikant en kan eindeloos vertellen over akkoordenschema’s. En met mijn jongste stond pas voor het eerst van mijn leven in de piercing shop. Allemaal dingen die anders niet op mijn pad waren gekomen.

2. Wat is jouw grootste uitdaging als vader?

Nu de kinderen ouder zijn is het soms lastig om het evenwicht te vinden tussen los laten en me bemoeien met hun leven. Blijf een beetje dichter uit mijn buurt – de puberparadox. Soms zitten ze niet te wachten op mijn ideeën bij een bepaalde situatie op school of met hun vrienden. De andere keer willen ze juist wel een klankbord of advies. En vaak weten ze zelf ook niet precies wat ze nu nodig hebben.

3. Waar heb jij als vader de meeste behoefte aan?

Ik heb tijd voor mezelf nodig. Tijd naast werk en gezin, waarin ik mezelf kan opladen, bijkomen, even niets hoef. Momenten in de natuur. Ademoefeningen. Yoga. Meditatie. Maar ook gewoon een goed gesprek met een vriend. Als ik mezelf kan opladen, kan ik daarna helemaal aanwezig zijn in mijn gezin.

4. Waarin herken jij jezelf als vader in je eigen vader?

Ik heb jarenlang gedacht dat ik echt heel anders was dan mijn eigen vader. En vanaf de buitenkant is dat misschien ook wel zo. Maar als geboren Rotterdammers zijn we allebei wel van ‘doen wat er gedaan moet worden’. Niet te lang praten over wat je wilt doen, maar het ook echt gaan doen.

5. Welk advies zou je jezelf nu geven voordat je vader werd?

Zoek andere vaders op en praat over wat je tegenkomt in het leven met je kinderen en je partner. De mooie dingen, maar ook de minder mooie dingen. Besef dat iedereen tegen dingen aan loopt, dat je nooit de enige bent en dat samen optrekken met anderen het leven echt een stuk makkelijker en leuker maakt.

Jeroen de Jong

DeJong-Vadervuur

Wil jij als vader ook meedoen aan deze interviewreeks? Stuur me dan een berichtje via patrick@vadervisie.nl.

Recente blogs

Vader Visie agenda

Meer inspiratie & updates ontvangen van Vader Visie? Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Je zit nergens aan vast. Je kan je altijd met 1 simpele klik afmelden