Vijf Vragen aan zonen en dochters – Maarten

In de reeks Vijf Vragen aan zonen en dochters krijg je een kijkje in de relatie tussen de volwassen zoon of dochter en zijn/haar vader. Deze keer met Maarten van 31.

1. Wat voor man is jouw vader (in jouw beleving)?

Een actieve en individualistische man met humor, flair, creativiteit. Een vader die ook ongeduldig is, soms teveel vanuit zijn eigen visie dingen bekijkt en daarmee anderen om zich heen vergeet. Daarnaast ook weer een man die sociaal is, behulpzaam is en klaar staat voor zijn naasten als dit echt wordt gevraagd.

2. Op welke momenten voelde jij je geliefd door je vader? En hoe uitte hij zijn liefde?

Om te beginnen voel ik een onvoorwaardelijke liefde vanuit mijn vader. Dit uit zich op verschillende manier, het geven van een knuffel als we elkaar zien en afscheid nemen, het samen klussen in huis, samen tuinieren en wandelen door de natuur of tijdens gesprekken met een muziekavondje in de kroeg. De momenten waarop ik me het meest geliefd voel zijn eigenlijk ook de bovenstaande moment die ik beschrijf. Op deze manier uit mijn vader zijn liefde en betrokkenheid naar mij toe en delen we deze momenten.

3. Wat heb je als kind gemist bij jouw vader?

Als kind was ik nogal druk en soms wat onhandig. Ik kwam regelmatig thuis met blauwe plekken van het buiten spelen en kon soms onhandig vallen. Ik had weleens momenten waarop ik ondoordacht iets deed, waarmee ik dan bijvoorbeeld een lamp omstootte die vervolgens op mijn hoofd viel. Ik had pijn en bloedde een beetje en had behoefte aan iemand die er voor me zou zijn. Mijn moeder had meteen aandacht voor mij en mijn pijn, mijn vader was nogal pragmatisch en vroeg zich vooral af hoe dit nou had kunnen gebeuren. Op deze momenten heb ik wel de liefde en betrokkenheid gemist vanuit mijn vader.

4. Wat heb je als kind meegekregen van jouw vader waar je blij mee was/bent?

Respect naar alle mensen en dieren in de wereld geven. Geniet van ervaringen en niet zozeer van geld en status. De mooiste herinneringen met mijn vader zijn bijvoorbeeld dat we samen op fiets en wandelvakantie geweest zijn. Op wat latere leeftijd, toen ik ongeveer 23 jaar was heb ik met mijn vader nog een keer een gesprek gehad met mijn vader over seks. Mijn vader vroeg zich af of ik tijdens de seks met mijn toenmalige vriendin ook oog had voor haar of dat ik alleen met mijzelf bezig was. Hij benadrukte dat het iets moois en echt gezamenlijk iets is wat je doet. Ik bevestigde dat ik er ook zo naar keek, maar vond het mooi om hier zo open met mijn vader over te praten.

5. Wat zou je alsnog van je vader willen weten, wat je nooit hebt durven vragen?

Eigenlijk durf ik alles wel te vragen aan mijn vader wat ik zou willen weten, het is meer dat ik daar niet altijd de tijd voor neem of dat het bij mij opkomt. Waar ik wel benieuwd naar ben is wat mijn vader zijn drijfveren in het leven zijn geweest. Waarom heeft hij de keuzes gemaakt die hij heeft gemaakt.

Maarten

Deze interviewreeks is onderdeel van mijn aanbod voor coaching op de relatie met jouw vader. Kijk hier voor meer info daarover.

Meer inspiratie & updates ontvangen van Vader Visie? Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Je zit nergens aan vast. Je kan je altijd met 1 simpele klik afmelden