Vijf Vragen aan zonen en dochters – Petra

In de reeks Vijf Vragen aan zonen en dochters krijg je een kijkje in de relatie tussen de volwassen zoon of dochter en zijn/haar vader. Deze keer met Petra van 48.

1. Wat voor man is jouw vader (in jouw beleving)?

Fysiek gezien een grote man, lang. Wit haar, gebruind gezicht, casual gekleed, met bretels aan. Bruine ogen die precies de mijne zijn. Qua gezicht, stem, lach, expressie lijk ik sowieso heel erg op m’n vader.

Verder zou ik hem omschrijven als een man met veel energie en levenslust. Hij is nog steeds ondernemend op z’n 85e. Reist bijvoorbeeld vaak naar Frankrijk met de auto, heeft zijn jonge kleinkinderen regelmatig te logeren. Hij is intelligent en belezen. Lief en rustig van aard, vermijd liever conflicten en is gevoelig voor leed van anderen of van de wereld. Hij heeft humor en charme.

2. Op welke momenten voelde jij je geliefd door je vader? En hoe uitte hij zijn liefde?

Op momenten dat we samen waren, alleen hij en ik. We konden het altijd goed met elkaar vinden en we hadden mooie gesprekken. Over literatuur, filosofie, het leven, de dood. En toen ik klein was voelde ik het in de manier waarop hij voor ons zorgde; lekkere gerechten koken, een tent bouwen, ons in onze maillots hijsen en dan nog een tijdje ons omhoog tillen tot we schaterlachten.

3. Wat heb je als kind gemist bij jouw vader?

Er was ook een andere kant aan m’n vader. Een donkere, kwade, geteisterde en gemene kant. Ik wist nooit wanneer die kwam en was bang voor hem als hij zo was. Ik dacht ook als klein meisje dat ik daar invloed op kon uitoefenen, dat ik iets moest doen of laten, of beter m’n best moest doen om aan die goede kant te blijven. Wat ik graag had willen horen is dat het helemaal niet aan mij lag. Dat hij gewoon trauma bij zich droeg vanuit zijn jeugd, familiesysteem en de oorlog. Ik had dat graag uitgelegd gekregen.

4. Wat heb je als kind meegekregen van jouw vader waar je blij mee was/bent?

Ik zie véél kwaliteiten die ik van m’n vader heb geërfd/geleerd. Sociaal vaardig zijn, compassievol, oog voor het lijden van de ander, humor, contemplatief, filosofisch, verzorgend.

5. Wat zou je alsnog van je vader willen weten, wat je nooit hebt durven vragen?

Had je in de gaten, toen of later, hoe veel pijn je ons deed door jouw trauma’s in ons gezin tot uiting te laten komen? Ik heb je vergeven en gezien dat je niet anders kon dan dit. Maar ik ben benieuwd of je besef had van de impact op ons.

Petra

Deze interviewreeks is onderdeel van mijn aanbod voor coaching op de relatie met jouw vader. Kijk hier voor meer info daarover.

Recente blogs

Vader Visie agenda

Meer inspiratie & updates ontvangen van Vader Visie? Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Je zit nergens aan vast. Je kan je altijd met 1 simpele klik afmelden