11 tips om relaxed met je ex te worden

De grootste uitdaging voor gescheiden vaders is de relatie met de moeder van hun kind(eren). De relatie als geliefden is gestopt, en als ouders ben je nog met elkaar verbonden. Of je het leuk vindt of niet. Om die relatie zo relaxed mogelijk te laten verlopen, of er zelf zo relaxed mogelijk in staan, heb ik onderstaande tips voor je om je daarmee op weg te helpen.

1. de relatiedynamiek doorzien

In alle soorten relaties is er sprake van een relatiedynamiek. Zo ook in de relatie als gescheiden ouders. Die dynamiek is een spel van oordelen, onvervulde behoeftes en oude pijnen dat met elkaar uitgespeeld wordt. Dit gebeurt onbewust en zorgt uiteindelijk voor meer verwijdering van elkaar. Maak voor jezelf helder welke dynamiek, ofwel standaard gedoe, tussen jou en je ex-partner speelt zodat je het mogelijk maakt om er afstand van te kunnen nemen.

2. de relatiedynamiek doorbreken

De dynamiek in de relatie met je ex-partner kan veranderd worden. Dat kan al wanneer één van de twee ouders zijn of haar gedrag verandert ten positieve. Dit zorgt ervoor dat er bij de andere ouder geen geldige reden is om terug te reageren op de gebruikelijke manier. Belangrijk hierin om te beseffen is dat je de andere ouder niet kan veranderen, je kan wel de dynamiek veranderen ten goede van de relatie. Welk gedrag laat jij zien in reactie op het gedrag van de ander? En wat zou het voor jullie relatie betekenen wanneer jij dat gedrag verandert?

3. uit de strijd stappen

Wanneer er sprake is van strijd in de relatie met je ex-partner, gaat het er vrijwel altijd over dat jullie bezig zijn om je gelijk te krijgen. Gelijk voor hoe de ander je (heeft) behandeld, gelijk voor jouw mening of gelijk voor persoonlijk gewin. Hiermee hoop je je weer goed en gelukkig te voelen, terwijl het echte geluk zit in het stoppen met de strijd. Wil jij dat de strijd tussen jullie stopt? Bepaal dan hoe jij omgaat met die strijd. Ga jij vechten, vluchten of verdedigen? Besluit dan om te stoppen, hoe lastig dit ook is.

4. Ruimte geven aan jouw boosheid

Wanneer er boosheid, irritatie, frustratie of haat is richting je ex-partner, is het onmogelijk om op een relaxte manier met elkaar om te gaan. Wil je dat wel, dan heb je eerst ruimte te geven aan jouw boosheid. Wat je bijvoorbeeld kan doen is het schrijven van een scheldbrief waarin je helemaal los gaat richting je ex-partner, zonder dat de ander deze te lezen krijgt. Dit kan voor opluchting zorgen. Belangrijk in deze is dat je uitkomt bij jouw diepste verlangen in relatie tot de ander, voorbij jouw woede.

5. Een vuist maken wanneer je boos wordt

Wanneer jouw ex-partner jou boos maakt terwijl jullie met elkaar in gesprek zijn, en je wil in dat moment graag rustig en helder blijven, helpt het om voor jezelf een stevige vuist te maken. Stop al je woede voor dat moment in die vuist, en open dan langzaam je hand weer. Hiermee voorkom je dat woede de overhand krijgt met alle gevolgen van dien, en maak je het mogelijk om vanuit rust en helderheid te reageren.

6. Kijken voorbij jouw oordelen

In relaties zoals die tussen twee gescheiden ouders is er altijd sprake van oordelen over de ander. Dat is menselijk. Vanuit die oordelen vorm je automatisch een beeld over de ander, en als je niet oplet kan je die ander alleen zien vanuit dat beeld. Vervolgens reageer je op dat beeld en niet op de persoon zelf. Wat is jouw oordeel over het gedrag van de ander? En ben je bereid dat oordeel los te laten zodat je de ander voorbij dat beeld kan zien? Zit hier nog teveel woede, pijn of verdriet bij, maak daar dan eerst voor jezelf ruimte voor.

7. Je eigen leven op orde krijgen

Na een scheiding kan je de neiging hebben om te blijven hangen in de gevoelens die bij de breuk horen. En omdat jullie samen ouders zijn en op elkaar aangewezen blijven, kunnen die gevoelens steeds weer opduiken. Zorg ervoor dat jij je eigen gevoelsleven weer op orde krijgt. Dit betekent vooral de rouw over het verlies van de relatie nemen. Ook wanneer bij elkaar blijven ongezond was, kan het nog steeds als verlies voelen. Praat erover met iemand die echt naar je luistert, zoals een goede vriend of een professional.voor strijd, en het maakt de sfeer er niet fijner op.

8. Met elkaar blijven communiceren

Hoe lastig dit ook kan zijn, met elkaar blijven communiceren is de basis van een relaxte relatie als gescheiden ouders. Communiceer op een manier dat je de ander kan ontvangen voorbij jouw eigen oordelen en gevoelens. Benoem desnoods wat hetgeen de ander zegt of doet bij jou, en hou het bij jezelf in plaats van dat je de ander gaan aanvallen of jezelf verdedigen. Dit vraagt om de nodige oefening. Een goede gespreksbegeleider/mediator kan hierbij helpen.

9. In het belang van je kind(eren) handelen

De relatie als geliefden stopt, de relatie als ouders blijft. Dit wordt weleens vergeten waardoor jullie als ex-partners in een ongezonde relatiedynamiek blijven hangen. Jullie zijn dan meer bezig met elkaar dan dat jullie in het belang van jullie kind(eren) handelen. Stel jezelf vaker de vraag wat de manier van omgaan met je ex-partner met jullie kind(eren) doet en of dit bijdraagt aan de ontwikkeling van jullie kind(eren).

10. Verwoorden hoe je de relatie wel wil

Blijf jezelf herinneren aan hoe jij de relatie met jouw ex-partner wil. Schrijf dit voor jezelf op, en schrijf op een manier die positief is. In plaats van “ik wil niet meer dat we steeds maar ruzie hebben met elkaar”, schrijf je bijvoorbeeld “wij hebben een relatie als ouders waarbij we respectvol met elkaar omgaan”. Hiermee ga je voorbij aan de relatiedynamiek. Je kan niet voorkomen dat jullie in die dynamiek terecht komen, en je kan op deze manier wel jezelf herinneren hoe je het wel wil en daar aandacht aan geven.

11. Lief zijn voor jezelf

Wanneer de relatie met je ex-partner niet zo is zoals je dat graag zou willen, kan dit veel van je vragen. Omdat je de ander niet kan veranderen, en jij wil wel dat jullie relatie beter is, zal jij stappen moeten zetten. Vaak genoeg mislukt zo’n stap en kan dat ervoor zorgen dat je negatief over jezelf gaat denken. Wanneer je negatief over jezelf denkt, helpt het om een beetje lief voor jezelf te zijn. Het helpt om naar de mislukte poging te kijken vanuit het perspectief dat “het is mislukt” in plaats van “ik doe het weer niet goed” (of elke andere variant van deze gedachte).

Meer doen?

Vind je deze tips nuttig en wil je hier meer mee? Vanaf 29 februari kan je de online training ‘Hoe word je relaxed met je ex’ volgen. Ook ben je welkom om hiermee 1-op-1 aan de slag te gaan.

Categorie:

Meer inspiratie & updates ontvangen van Vader Visie? Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Je zit nergens aan vast. Je kan je altijd met 1 simpele klik afmelden